20 Δεκ 2011

Τα πιο μυστικά νησιά του πλανήτη

Socotra, Υεμένη
Οι ντόπιοι το περιγράφουν ως «το πιο εξωγήινο μέρος στον πλανήτη». Εκεί βρίσκονται 4 ερημικά νησιά, διαχωρισμένα από την ακτή του Gondwanaland με την μετακίνηση των τεκτονικών πλακών, τα οποία αποτελούν το σύμπλεγμα Socotra, ένα πραγματικό θησαυρό βιοποικιλότητας όπου μπορεί κάποιος να δει χιλιάδες είδη φυτών και ζώων που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον πλανήτη. Στην κορυφή της λίστας με τα περίεργα αξιοθέατα της περιοχής φιγουράρουν το cucumber tree, ένα δέντρο με χοντρό κορμό σα βαρέλι και καρπούς σαν αγγουράκια και το dragon's blood tree, ένα δέντρο που βγάζει κόκκινους χυμούς. Αν και βρίσκονται πιο κοντά στην Αφρική παρά στην Αραβική Χερσόνησο, τα νησιά Socotra διοικούνται από την Υεμένη. Όσοι επιχειρήσουν μια επίσκεψη μπορούν να πετάξουν μέχρι τη μικροσκοπική πρωτεύουσα Hanibu από Sana και Αden με Yemenia Airlines.

Τοrres Strait Islands, Αυστραλία
Τα νησιά Torres Strait είναι όπως θα μπορούσε να ήταν η Αυστραλία, αν δεν είχαν φτάσει ποτέ εκεί οι Ευρωπαίοι. Τα 274 νησιά του συμπλέγματος έχουν διασώσει μια μοναδική πρωτόγονη κουλτούρα η οποία γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στην Αυστραλία των Ιθαγενών και την Παπούα Νέα Γουινέα. Μικρά αεροδρόμια και ξενοδοχεία θα βρει κάποιος στα νησιά Thursday και Ηοrn, η πρόσβαση όμως στα υπόλοιπα υπόκειται στην απόφαση που θα πάρει το ντόπιο συμβούλιο κάθε φυλής.

Υaeyama Islands, Ιαπωνία
Τα ειδυλλιακά αυτά νησιά βρίσκονται στο νοτιότερο άκρο του Ιαπωνικού αρχιπελάγους. Θυμίζοντας περισσότερο Καραϊβική, τα νησιά Iriomote, Taketomi και Ιshigaki, προσφέρουν στους επισκέπτες τους ήλιο, θάλασσα, αμμουδιές και πολύ σούσι. Το νησί Ishigaki θεωρείται ότι έχει τις καλύτερες παραλίες, το Taketomi είναι διάσημο για τα παραδοσιακά Ryukyuan σπιτάκια, ενώ το Iriomote είναι μια ζούγκλα-παιδική χαρά με υπαίθριες θερμές πηγές. Η Japan Transocean Air έχει καθημερινές πτήσεις από Τόκιο για Ishigaki και από εκεί υπάρχει τακτική σύνδεση με πλοία για τα υπόλοιπα νησιά.

Ιles du Salut, French Guiana
Πολλοί έχουν ακουστά το Νησί του Διαβόλου, λίγοι όμως μπορούν να το δείξουν στο χάρτη. Το μικρότερο από τα τρία νησιά που αποτελούν τα Iles du Salut (την άλλοτε περιβόητη αποικία κατάδικων που εκτελούσαν καταναγκαστικά έργα) χωρίζεται από την ακτή της Γαλλικής Γουιάνα, με 11 χλμ. «ύπουλων» νερών στα οποία κολυμπούν τεράστιοι καρχαρίες. Ο Στιβ Μακ Κουίν είχε επανειλημμένα προσπαθήσει ν’ αποδράσει από το νησί στην ταινία «Ο Πεταλούδας», οι σημερινοί επισκέπτες όμως, δηλώνουν πρόθυμοι να ναυαγήσουν εκεί, γοητευμένοι από τους πανύψηλους φοίνικες, τους φλύαρους παπαγάλους και τα στοιχειωμένα απομεινάρια από τις παλιές σκοτεινές μέρες. Η πρόσβαση στα Iles du Salut, γίνεται με καταμαράν από το Kourou και το μοναδικό μέρος για να μείνει κάποιος είναι στο Auberge des Iles.

Ulleungdo, Νότια Κορέα
Στη μέση της διαδρομής ανάμεσα σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία, αυτό το βραχώδες ηφαιστειογενές νησί λέγεται ότι έχει μηδέν μόλυνση, κλέφτες ή φίδια, δηλαδή η τέλεια χώρα για πεζοπορία. Τα δρομολόγια πλοίων εκτελούνται καθημερινά από τη στεριά στο μικροσκοπικό λιμάνι στο Dodong-ri. Αν φτάσετε μέχρι εκεί μπορείτε να συνεχίσετε την εξερεύνηση βάζοντας στην πυξίδα τα Dokdo Islands, μια μικρή συστάδα νησιών για τα οποία υπάρχει έντονη διαμάχη ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Η Chusan IIga Pension που βρίσκεται κάτω από έναν πανύψηλο επιβλητικό βράχο, προσφέρει άνετη και ικανοποιητική διαμονή.

San Blas Archipelago, Παναμάς
Μπορεί ο Παναμάς να μην είναι και το πρώτο μέρος που σκέφτεται κάποιος όταν φαντάζεται την Καραϊβική, προσφέρει όμως εικόνες που ανταγωνίζονται τις Παρθένους Νήσους. Διοικούμενο σαν αυτόνομη επαρχία, το San Blas Archipelago αποτελείται από 365 μικροσκοπικά νησάκια που λιάζονται στα θερμά νερά της νότιας Καραϊβικής. Εδώ ξεχνάτε τα luxury resorts. Θα μείνετε σε σπιτάκια στα χωριά, ενώ για δείπνο δέχεστε οτιδήποτε φέρνουν οι ψαράδες με τα κανό τους στο τέλος της ημέρας. Η Αir Panama έχει συχνές πτήσεις σε πολλά από τα νησιά San Blas, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας El Porvenir.

Penghu Islands, Ταϊβάν
Αν η Ταϊβάν είναι η άλλη Κίνα, αυτά τα νησιά είναι η άλλη Ταϊβάν. Διοικούμενα από την Ταϊπέι, τα 90 αυτά νησιά του αρχιπελάγους του Penghu είναι γνωστά για τα υπέροχα τοπία και την «αυθεντική νοσταλγία», που μεταφράζεται στην ανέγγιχτη παραδοσιακή ταϊβανέζικη κουλτούρα. Έξω από την πρωτεύουσα Makung ξετυλίγεται ένας κόσμος με κάρα που σέρνουν βόδια, χωράφια περιφραγμένα με πέτρινες πεζούλες, εντυπωσιακούς βράχους και αρχαίους ναούς αφιερωμένους στη θεά της θάλασσας Ματσού. Τα νησιά είναι γεμάτα από εντυπωσιακές παραλίες για ηλιοθεραπεία και windsurfing. Από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο οι παραλίες των νησιών Penghu γίνονται φωλιά για τις πράσινες χελώνες που αποτελούν ένα ακόμη είδος υπό εξαφάνιση.

Bay Islands και Hog Islands, Ονδούρες
Την περίοδο της ακμής τους, τα νησιά Roatán, Utila και Guanaja δεν θεωρούνταν και τόσο «καλή γειτονιά», καθώς τα είχαν κάνει πατρίδα τους μαχαιροβγάλτες, κλέφτες και κουρσάροι, συμπεριλαμβανομένου και του περιβόητου πειρατή Χένρι Μόργκαν. Σήμερα, τα Bay Islands είναι περισσότερο γνωστά για τις παραλίες, τις καταδύσεις και τη χαλαρή, τροπική τους ατμόσφαιρα. Αν θέλετε να πάτε πιο πέρα, εκεί κοντά βρίσκονται και τα Cayos Cochinos (Hog Islands). H μοναδική επιλογή διαμονής που προσφέρουν τα Hog Islands είναι το Plantation Beach Resort, μπορείτε όμως να κάνετε και κάμπινγκ σε ακατοίκητα νησιά.

Con Dao Islands, Βιετνάμ
Μια ακόμη φυλακή που έγινε παράδεισος, τα νησιά Con Dao υπήρξαν κάποτε η πιο περιβόητη αποικία κατάδικων στην Ινδοκίνα, ενώ συνέχισαν το δυσάρεστο έργο τους μέχρι το τέλους του πολέμου στο Βιετνάμ. Σήμερα, το προστατευόμενο Con Dao National Park αποτελείται από 16 νησιά τα οποία είναι μια φυσική χώρα των θαυμάτων που περιλαμβάνει πυκνές ζούγκλες, παραλίες με λευκή άμμο και πρασινογάλαζα νερά, όπου μπορείτε να δείτε δελφίνια, θαλάσσιες αγελάδες, χελώνες και θεαματικούς κοραλλιογενείς υφάλους. Η τουριστική ανάπτυξη περιορίζεται σε ένα και μοναδικό μαγαζί για καταδύσεις και μερικά resorts στην κωμόπολη Con Son. Το timing είναι το πιο σημαντικό για όποιον θέλει να επισκεφθεί τα νησιά Con Dao, καθώς μαστιγώνονται από δυτικά μπουρίνια Ιούνιο με Σεπτέμβριο και από ανατολικά, Σεπτέμβριο με Ιανουάριο.

Ssese Islands, Ουγκάντα
Πώς ένα ηπειρωτικό αφρικανικό έθνος φιγουράρει στη λίστα με τα πιο απομονωμένα νησιά; Χάρη στη λίμνη Victoria. Tα Ssese Islands πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να θεωρηθούν παράδεισος. Περιλαμβάνουν χρυσές αμμουδιές, φοίνικες, εξωτική χλωρίδα και πανίδα, ενώ τυγχάνει να βρίσκονται στο μέσο της μεγαλύτερης λίμνης της Αφρικής. Τα περισσότερα από τα 84 νησιά του συμπλέγματος Ssese δεν είναι αναπτυγμένα, μερικά όμως resorts και κάμπινγκ βρίσκονται στα νησιά Buggala, Bukasa και Banda. Εκτός από ηλιοθεραπεία, ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει επισκέψεις στη ζούγκλα για να δει εξωτικά πλάσματα ή να κάνει κανό στη λίμνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: