22 Δεκ 2011

Οι καλύτερα στολισμένες πόλεις του κόσμου

Από εντυπωσιακά φωτισμένους δρόμους και πλατείες μέχρι παρελάσεις στολισμένων πλοίων, η κάθε πόλη έχει το δικό της τρόπο να γιορτάζει τα Χριστούγεννα. Ακολουθούν οι 10 που το καταφέρνουν καλύτερα.
Οδός Graben, Βιέννη
Παρίσι, Γαλλία
Η πόλη του φωτός λάμπει πολύ δυνατά τα Χριστούγεννα. Η Arc de Triomphe, η Place de la Concorde, το Champs-Élysées και όλα τα δέντρα στις λεωφόρους του κέντρου αστράφτουν από χιλιάδες μικρά και μεγάλα λαμπιόνια. Η πόλη έχει και μία από τις πιο γνωστές χριστουγεννιάτικες αγορές του κόσμου, όπου μπορεί κανείς να βρει όλων των ειδών τα εποχιακά στολίδια και γλυκίσματα. Το πιο μεγαλοπρεπές δέντρο είναι φυσικά αυτό μπροστά από την Παναγία των Παρισίων και η πιο εορταστική βιτρίνα είναι χωρίς αμφιβολία αυτή της Galeries Lafayette.

Μεντεγίν, Κολομβία
Η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Κολομβίας κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα προσφέρει το πιο εντυπωσιακό θέαμα φωτός και χρωμάτων. Στο Μεντεγίν παίρνουν πολύ σοβαρά την παραδοσιακή αστική γιορτή του los alumbrados (δηλαδή φωτισμός στα ισπανικά), που περιλαμβάνει 14,5 εκατ. λαμπτήρες και 300 χιλιόμετρα καλωδίων, που φωτίζουν 21 πάρκα σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Η μεγάλη αυτή φιέστα διαρκεί ολόκληρο τον Δεκέμβριο κάνοντάς τον έναν από τους καλύτερους μήνες να επισκεφτεί κανείς την πόλη. Για την καλύτερη θέα ολόκληρης της πόλης, σταθείτε δίπλα από τα λαμπερά στολισμένα δέντρα στην κορυφή του λόφου Cerro Nutibara.

Σιγκαπούρη
Εδώ και σχεδόν 30 χρόνια η Σιγκαπούρη γιορτάζει τα Χριστούγεννα με την ετήσια χριστουγεννιάτικη φωταγώγηση στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Η καρδιά της εορτής χτυπά στην οδό Orchard όπου γιρλάντες από λαμπάκια κρέμονται από ψηλά, τα χριστουγεννιάτικα έλατα συμπληρώνουν το τοπίο και τα καταστήματα συναγωνίζονται για την καλύτερη διακόσμηση. Μάλιστα υπάρχει και επίσημος διαγωνισμός για το «Καλύτερο διακοσμημένο Κτίριο». Το απόγειο των εορτασμών είναι στη διάρκεια των 9 ημερών του Celebrate Christmas in Singapore (CCIS: 17-25 Δεκεμβρίου), όταν η Orchard πλημμυρίζει από ζωντανή μουσική και λαμπερά άρματα που παρελαύνουν.

Καταρράκτες Νιαγάρα, Καναδάς
Πάνω από 3.000.000 πολύχρωμα λαμπιόνια και 125 φωτεινές κινούμενες εικόνες φωτίζουν τα 5 χλμ. κατά μήκος του Niagara Parkway στο Οντάριο. Το Winter Festival of Lights είναι γνωστό ως το γεγονός που φιλοξενεί την πιο μεγάλη φωτεινή Καναδική-Αμερικάνικη σημαία, καθώς και πολλές κινούμενες εικόνες της Disney, όπως η Μικρή Γοργόνα και οι 7 Νάνοι. Τα περισσότερα βράδια στις 21:00 λαμβάνει χώρα σόου πυροτεχνημάτων που φωτίζουν τον ουρανό. Οι καταρράκτες του Νιαγάρα φωταγωγήθηκαν για πρώτη φορά το 1860. Τότε χρησιμοποιήθηκαν περίπου 200 φώτα Bengal, ένας τύπος φώτων που χρησιμοποιείτο για να κάνουν σινιάλα τα πλοία μεταξύ τους.

Newport Beach, Καλιφόρνια
Φέτος θα είναι η 102η φορά που θα διεξαχθεί η πιο παλαιά και η πιο όμορφη παρέλαση πλεούμενων των ΗΠΑ. Πάνω από 150 σκάφη στολισμένα με φώτα και κινούμενες εικόνες με Άγιους Βασίληδες και χιονάνθρωπους περνάνε κάθε μέρα από το λιμάνι του Νιούπορτ για περίπου 3 ώρες κάθε βράδυ. Η πρώτη παρέλαση αποτελείτο από εννέα μόνο σκάφη (8 κανό και μία γόνδολα) που για φως χρησιμοποίησαν μικρά ιαπωνικά φαναράκια. Το καλύτερο μέρος για να απολαύσετε το ξεχωριστό αυτό θέαμα είναι από τις προβλήτες και τους παραλιακούς πεζόδρομους του Balboa Island, όπου θα δείτε και τα σπίτια των ντόπιων περίτεχνα διακοσμημένα να λάμπουν μέσα στη νύχτα. Επίσης θα ακούσετε πολλές χορωδίες να λένε τα κάλαντα καθώς θα γεύεστε το ζεστό κακάο που πουλούν στην ύπαιθρο παιδάκια και νέοι της περιοχής.

Βιέννη, Αυστρία
Η παλιά κλασσική αρχιτεκτονική της Βιέννης παίρνει άλλη όψη όταν η πόλη λούζεται από χιλιάδες φωτάκια που τρεμοπαίζουν. Οι πιο εντυπωσιακοί δρόμοι είναι οι εμπορικοί Graben και Kärntnerstrasse, οι οποίοι γεμίζουν από κόσμο τις μέρες αυτές. Το Rathaus, το παλιό δημαρχείο, λάμπει σαν κάστρο που βγήκε από κάποιο παραμύθι, ενώ στο κέντρο της πλατείας Rathausplatz, η βασική χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης είναι γεμάτη με χειροποίητα στολίδια και τοπικές λιχουδιές όπως τα ψητά μήλα, τα μελόψωμα και το ζεστό κρασί που ρέει άφθονα.

Μαδρίτη, Ισπανία
Τα γιορτινά φώτα της Μαδρίτης είναι εμφανώς πιο κομψά και διακριτικά από άλλες πόλεις, αλλά δεν παύουν να είναι και πολύ εντυπωσιακά. Ειδικά στους πεζόδρομους της Gran Via και Paseo del Prado. Η πιο μεγάλη αγορά της πόλης γίνεται στην πασίγνωστη Plaza Mayor από το 1860, με περισσότερους από 100 πάγκους και τη δυνατότητα να βρει κανείς ό,τι μπορεί να φανταστεί, από χριστουγεννιάτικο δέντρο μέχρι μικρή διακοσμητική φάτνη.

Gramado, Βραζιλία
Μπορεί η παράδοση να είναι σχετικά νέα, όμως από το 1986 η μικρή ορεινή αυτή πόλη μεταμορφώνεται τέτοιες μέρες στη πιο φωτεινή χριστουγεννιάτικη χώρα των θαυμάτων στον κόσμο. Το Natal Luz, που σημαίνει Χριστούγεννα των Φώτων, διαρκεί δύο μήνες το χρόνο και παρέχει στον επισκέπτη πάρα πολλά δρώμενα από τα οποία μπορεί να διαλέξει. Τα πιο σημαντικά είναι το Grand Christmas Parade (βραδινή παρέλαση αγγέλων, βασίλισσες του χιονιού και Άγιοι Βασίληδες επάνω στον πάγο, που γίνεται κατά μήκος της Avenida das Hortênsias) και το Nativitaten (μία ανοιχτή όπερα με σιντριβάνια που χορεύουν, καθώς και πυροτεχνήματα στη λίμνη Joaquina Rita Bier).

Μελβούρνη, Αυστραλία
Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, θα δείτε πολλούς φουσκωτούς χιονάνθρωπους και Άγιους Βασίληδες στην αυστραλιανή πόλη. Ειδικά το Ivanhoe, προάστιο της Μελβούρνης, είναι ξακουστό ότι φιλοξενεί την καλύτερη φωταγωγία στον πλανήτη, μαζεύοντας κάθε χρόνο μέχρι και 20.000 επισκέπτες στη διάρκεια του 9ήμερου φεστιβάλ Christmas Lights on the Boulevard. Το φεστιβάλ γίνεται πάντα μία βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα κι εκτός από τις κλασικές γιορτινές φιγούρες (έλκηθρα, ταράνδους, αγγέλους), θα δείτε κι εκθαμβωτικά καγκουρό.

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Και βέβαια, από μια τέτοια λίστα, δε θα μπορούσε να λείπει η Νέα Υόρκη. Η γιορτινή περίοδος αρχίζει επίσημα κάθε χρόνο στις 30 Νοεμβρίου με το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Rockefeller Center κι η πόλη μετατρέπεται σε ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι που αγγίζει όλες τις αισθήσεις. Η μυρωδιά από τα ζεστά κάστανα που πουλούν οι πλανόδιοι πωλητές κατακλύζει τους δρόμους, όπου και να στρέψει κανείς το κεφάλι του θα δει και από ένα παγοδρόμιο με μικρούς και μεγάλους να στροβιλίζονται χαρούμενοι και το Central Park μετατρέπεται σε ένα παραμυθένιο μέρος όπου τα δέντρα ακτινοβολούν με το φως από εκατομμύρια λαμπάκια. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στους στολισμούς της κάθε βιτρίνας, μιας και φαίνεται να υπάρχει ένας άτυπος συναγωνισμός ανάμεσα στα μεγάλα καταστήματα της πόλης, όπως τα Bloomingdale's, Macy's, Saks Fifth Avenue, για το ποιο θα έχει την πιο εντυπωσιακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: