20 Δεκ 2011

Οι πιο ιερές θρησκευτικές πόλεις

Χιλιάδες κόσμου τα επισκέπτονται κάθε χρόνο, αφού για κάποιους αυτά είναι τα πιο ιερά μέρη του κόσμου. Ακολουθεί μια σύντομη περιήγηση στις μεγαλύτερες και γνωστότερες θρησκευτικές πρωτεύουσες του πλανήτη - έτσι, πληροφοριακά.

Βαρανάσι, Ινδία
Στις όχθες του ποταμού Γάγγη βρίσκεται για τους Ινδουιστές το πιο άγιο μέρος του κόσμου. Σύμφωνα με τη θρησκεία τους το να πλυθείς στα νερά του Γάγγη ή να πεθάνεις στην πόλη αυτή ξεκινάει τη διαδικασία μετενσάρκωσης που σου εξασφαλίζει μία θέση στο Σουάργκ (παράδεισος). Αν μη τι άλλο, είναι ένα ζωντανό και πολύχρωμο μέρος που αξίζει να το επισκεφτείς έστω μία φορά στη ζωή σου.


Άγιο Όρος, Ελλάδα
Πασίγνωστο σε όλους τους ορθόδοξους Έλληνες. Πρακτικά απέκτησε υπόσταση το 883 που εκδόθηκε το πρώτο αυτοκρατορικό χρυσόβουλο, από τον Βασίλειο Α’ τον Μακεδόνα, ευνοώντας την απρόσκοπτη ανάπτυξη του Αγ. Όρους σε πολιτεία μοναχών, με το αίτημα οι εκεί ασκούμενοι να εύχονται «υπέρ της γαληνότητος και υπέρ παντός του των χριστιανών συστήματος». Αν και τελευταίως έχει χάσει κάπως την αίγλη του στο μυαλό των περισσότερων, λόγω των σκανδάλων του Βατοπεδίου, ωστόσο παραμένει το μεγαλύτερο σύμβολο της ορθοδοξίας της χώρας. Παρά τις πολλαπλές συστάσεις του ΟΗΕ, η είσοδος στις γυναίκες εξακολουθεί να απαγορεύεται.

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
Η πόλη της Ιερουσαλήμ είναι, ας μας επιτραπεί η έκφραση, top of the tops ανάμεσα στις ιερές πόλεις, αφού συμπεριλαμβάνεται στους άγιους τόπους των Εβραίων, των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών. Για παράδειγμα, ο τόπος όπου βρισκόταν ο ναός του Σολόμωντα αποτελεί εδώ και χρόνια μήλο της έριδος και για τις τρεις αυτές θρησκείες. Σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση πλέον λειτουργεί εκεί επισήμως ένα τζαμί, που ανοίγει τις πόρτες του και σε αλλόθρησκους επισκέπτες συγκεκριμένες μέρες τις εβδομάδας. Φυσικά στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται και ο ναός της Αναστάσεως, ο πιο σημαντικός ναός του Χριστιανισμού, αφού σύμφωνα με την παράδοση έχει χτιστεί στο μέρος όπου θάφτηκε και αναστήθηκε ο Ιησούς.

Μέκκα, Σαουδική Αραβία
Είναι η πιο ιερή πόλη του Ισλάμ. Εκεί βρίσκεται η πέτρα Καάμπα ή αλλιώς η μαύρη πέτρα, που θεωρείται τόσο ιερή που οι Ισλαμιστές κοιτούν προς την κατεύθυνσή της όταν προσεύχονται. Αν δεν είστε Μουσουλμάνος μία επίσκεψη εκεί ίσως να μην είναι η καλύτερη ιδέα, πρώτον λόγω της πολυκοσμίας και δεύτερον, διότι οι μη Μουσουλμάνοι δεν επιτρέπονται στο χώρο της Καάμπα.

Bodhgaya, Ινδία
Βρίσκεται στο ΒΑ μέρος της Ινδίας και είναι ο σημαντικότερος θρησκευτικός προορισμός του Βουδισμού. Εκατομμύρια ανθρώπων συρρέουν κάθε χρόνο εκεί, κυρίως από Ασιατικές χώρες, για να διαλογιστούν στο μέρος όπου ο Βούδας έγινε Βούδας (εκλεκτός). Σήμερα η περιοχή έχει 30 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους.

Βατικανό, Ιταλία
Νομίζουμε ότι είναι αρκετά ξεκάθαρο για ποιο λόγο βρίσκεται το Βατικανό σε αυτή τη λίστα. Είναι η κεφαλή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και το σπίτι του Πάπα. Εκτός του θρησκευτικού, το Βατικανό έχει και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Από τις υπέροχες αγιογραφίες των ναών, μέχρι τα μουσεία με πλούσιες καλλιτεχνικές συλλογές από πίνακες και γλυπτά, το Βατικανό είναι ο παράδεισος επί της γης για κάθε φιλότεχνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: