19 Δεκ 2011

Οι πιο οικολογικές παραλίες του κόσμου

Το CNN Travel συνέταξε πρόσφατα τη λίστα με τις 5 πιο οικολογικά καλοδιατηρημένες παραλίες του πλανήτη. Μετά την πρώτη θέση που καταλαμβάνει η παραλία Whitehaven, στα νησιά Whitsunday της Αυστραλίας, ακολουθούν ακτές της Χαβάη, της Ταϊλάνδης, της Κόστα Ρίκα και της Ισπανίας.

Η παραλία Whitehaven
Η παραλία Whitehaven στα νησιά Whitsunday της Αυστραλίας, αν και κατάλευκη όπως δηλώνει άλλωστε και το όνομα της, είναι πλέον επίσημα η πιο «πράσινη» παραλία του κόσμου. Με μήκος σχεδόν 7 χλμ. και αστραφτερό λευκό χρώμα που κόβει την ανάσα, θεωρείται το καλύτερο μέρος του κόσμου για ονειρεμένη χαλάρωση και ένα πραγματικό θαύμα της φύσης. Ακόμα και τα θαύματα, όμως, χρειάζονται κάποια συντήρηση. Εκεί είναι που ξεχωρίζει η Whitehaven από όλες τις άλλες παραλίες του κόσμου και έτσι δικαιολογείται και ο τίτλος της πιο οικολογικής παραλίας. Η παραλία βρίσκεται 60 χλμ. ανοιχτά του Great Barrier Reef, στο ανατολικό μέρος του νησιού Whitsunday, του μεγαλύτερου από τα 74 νησιά της αλυσίδας Whitsunday, και ανήκει στην πράσινη ζώνη του Marine National Park. Η ζώνη αυτή προστατεύει την ακεραιότητα της φυσικής ομορφιάς της περιοχής, επιβλέποντας κάθε τουριστική δραστηριότητα. Πρόσβαση στο μέρος μπορεί να έχει κανείς μόνο κατόπιν σχετικής άδειας, η οποία παρέχεται από τις Great Barrier Reef Marine Park Authority και Queensland Parks and Wildlife Service (QPWS). Η πιο συνηθισμένη τουριστική άδεια επιτρέπει στον επισκέπτη μέχρι και 50 μέρες πρόσβασης σε όλα τα νησιά Whitsunday, πάντα υπό την επίβλεψη ειδικού οδηγού.

Playa Matapalo, Κόστα Ρίκα
Βρίσκεται στη χερσόνησο του Osa που, λόγω του πυκνού της δάσους, είναι γνωστή ως «οι πνεύμονες της Γης». Η τοπική κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και ως αποτέλεσμα τα μισά από τα 500 χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας της Κόστα Ρίκα έχουν βρει σπίτι σε αυτή τη χερσόνησο. Η περιοχή φιλοξενεί επίσης την πανέμορφη παραλία Matapalo, πολυαγαπημένο προορισμό για τους σέρφερς όλου του κόσμου. Η Playa Matapalo προστατεύεται από το Portalon National Wildlife Refuge, έναν οργανισμό που ειδικεύεται στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Hanauma Bay, Χαβάη
Αυτή η παραλία δεν ήταν πάντα καθαρή. Το 1990 το κράτος άρχισε να προστατεύει την περιοχή και να εφαρμόζει αυστηρούς κανόνες για τους επισκέπτες λουόμενους, κάνοντας το μέρος την πρώτη Marine Life Conservation District στη Χαβάη (θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή). Από τότε ο αριθμός επισκεπτών έχει μειωθεί σημαντικά και πριν την είσοδο υποχρεούνται να παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό βίντεο με θέμα τη διατήρηση του εύθραυστου αυτού οικοσυστήματος. Σήμερα, η Hanauma είναι το νούμερο 1 μέρος για καταδύσεις σε ολόκληρη τη Χαβάη.

Koh Libong, Ταϊλάνδη
Το Koh Libong είναι το μεγαλύτερο νησί της επαρχίας Trang στην Ταϊλάνδη. Ενώ πολλές παραλίες στην Ταϊλάνδη έχουν σχεδόν καταστραφεί από την αλόγιστη τουριστική κίνηση, το Koh Libong είναι αραιοκατοικημένο και χωρίς ιδιαίτερη τουριστική κίνηση. Το γεγονός αυτό αφήνει τις χρυσαφένιες ακτές του ελεύθερες για τις χαρούν τα πουλιά, τα καβούρια και οι θαλάσσιες χελώνες που κατοικούν εκεί.

Las Islas Cies, Ισπανία
Θεωρείται μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ευρώπης, και παραμένει έτσι επειδή έχει ανακηρυχτεί Εθνικό Πάρκο (Parque Nacional de las Islas Atlánticas de Galicia) και προστατεύεται αναλόγως. Για παράδειγμα, ο αριθμός επιτρεπόμενων επισκεπτών είναι περιορισμένος και απαγορεύονται αυστηρά τα μηχανοκίνητα οχήματα. Έκπληξη, τέλος, αποτελεί το γεγονός ότι αν και βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό, τα νερά εκεί είναι ήρεμα σαν να πρόκειται για λίμνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: