21 Δεκ 2011

Τα πιο όμορφα αστικά πάρκα της Ασίας και της Ωκεανίας

Πέρα από την αυτονόητη λειτουργία τους ως φυσικοί πνεύμονες μιας πόλης, τα πάρκα αποτελούν σημεία αναφοράς, τόπο συνάντησης και αναψυχής για τους κατοίκους της και, σε αρκετές περιπτώσεις, τουριστικά αξιοθέατα. Σας παρουσιάζουμε τα ομορφότερα πάρκα στην Ασία, Αυστραλία και τη Νέας Ζηλανδία.

Beihai Park, Πεκίνο
Πρόκειται για πρώην αυτοκρατορικό κήπο του 10ου αιώνα που μετατράπηκε σε δημόσιο πάρκο το 1925. Αποτελεί το αγαπημένο μέρος των κατοίκων της πόλης για την καθημερινή χαλάρωσή τους. Πιστό στην παράδοση της χώρας, φιλοξενεί αρκετά αξιοθέατα από τη Δυναστεία των Μινγκ καθώς και πολλούς καλλιγράφους, που εξασκούν την τέχνη τους πάνω σε μεγάλες πλάκες χρησιμοποιώντας μονάχα νερό και ένα πινέλο. Στο κέντρο του πάρκου βρίσκεται μια πανέμορφη λίμνη.

Lumpini Park, Μπανγκόκ
Μέσα σε μια πόλη όπου επικρατούν το χάος και οι γρήγοροι ρυθμοί, το πάρκο αυτό αποτελεί μια όαση ηρεμίας και γαλήνης. Το πάρκο διαθέτει μια μεγάλη τεχνητή λίμνη, ποδηλατοδρόμους και την πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη συνάντησης και πολύ συχνά φιλοξενεί εκδηλώσεις. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια για το Lumpini Park είναι ότι στο εσωτερικό του απαγορεύονται τα σκυλιά και το κάπνισμα.

Yoyogi Park, Τόκιο
Βρίσκεται ακριβώς στη μέση των πολυσύχναστων Shibuya και Harajuku, και προσφέρει μια όαση ηρεμίας. Οι νέοι Ιάπωνες έρχονται εδώ για πικνίκ, ενώ τα Σαββατοκύριακα το μέρος γεμίζει από νεαρούς που χορεύουν ακατάπαυστα για ώρες. Τέλος, μπορείτε να πάτε και μια βόλτα στο ιερό Meiji που βρίσκεται πολύ κοντά και να παρακολουθήσετε έναν παραδοσιακό γάμο.

Ueno Park, Τόκιο
Μια τόσο μεγάλη, πολυσύχναστη και πολυάσχολη πόλη σαν το Τόκιο, λογικό είναι να χρειάζεται κι ένα δεύτερο πάρκο όπου οι κάτοικοι της να μπορούν να χαλαρώσουν. Φτιαγμένο στη περιοχή που κάποτε φιλοξενούσε τον Σογκούν ναό Tokugawa, το Ueno είναι σήμερα ο ανεπίσημος ναός της ξεκούρασης, της ηρεμίας, και της ψυχαγωγίας στη γιαπωνέζικη πρωτεύουσα. Αυτό που κάνει το Ueno να ξεχωρίζει από το Yoyogi είναι ότι έχει περισσότερο ακαδημαϊκό κι επιστημονικό ενδιαφέρον. Εκτός από τα πολλά Σίντο ιερά, το μέρος φιλοξενεί ακόμα το ζωολογικό κήπο της πόλης, το Εθνικό Επιστημονικό Μουσείο, το Εθνικό Μουσείο του Τόκιο και το Μουσείο Δυτικής Τέχνης.

The Maidan, Καλκούτα
Προφέρεται «Μόινταν» και με συνολικό μήκος 3 χλμ. είναι το μεγαλύτερο αστικό πάρκο της δυτικής Βεγγάλης. Είναι το σπίτι του Eden Gardens (το γνωστότερο γήπεδο κρίκετ της πόλης), του Kolkata Race Course (ένα από τα μεγαλύτερα ιπποδρόμια της Ινδίας) και πολλών γηπέδων ποδοσφαίρου. Δεν αποτελεί, λοιπόν, καμία έκπληξη που το πάρκο είναι το αγαπημένο σημείο όλων των κατοίκων της πόλης. Μάλιστα, όλοι τους θεωρούν ότι το Maidan είναι τόσο συνυφασμένο με την Καλκούτα όσο και το Central Park με τη Νέα Υόρκη.

Kings Park, Περθ
Πρόκειται για τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Δ. Αυστραλίας. Τα δύο τρίτα του Kings Park αποτελούνται από άγριες, παρθένες εκτάσεις που οι ντόπιοι ονομάζουν «native bushland». Για πολλούς αυτό το πάρκο είναι η Μέκκα των πεζοπόρων. Μια από τις περισσότερο δημοφιλείς ατραξιόν του μέρους είναι το Lotterywest Federation Walkway, μια υπερυψωμένη γυάλινη στοά που εκτείνεται κάτω από ένα υπέροχο και άκρως εντυπωσιακό θόλο από ευκαλύπτους. Από κει και πέρα, περιπλανηθείτε ελεύθερα κατά μήκος του ποταμού Swan κάτω από τα ψηλά δέντρα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση σας τραβήξει την προσοχή.

Centennial Park, Σίδνεϋ
Το εντυπωσιακό αυτό πάρκο φτιάχτηκε το 1888 για τον εορτασμό των 100 χρόνων μετανάστευσης Ευρωπαίων στην Αυστραλία. Είναι αφιερωμένο στον Σερ Χένρι Παρκς του 19ου αιώνα, ο οποίος το είχε περιγράψει ως «εμφατικά λαϊκό πάρκο». Βρίσκεται στα ανατολικά προάστια του Σίδνεϋ, στη New South Wales, και είναι γνωστό για τις μεγάλες εκτάσεις του που είναι ιδανικές για παιχνίδια, για το καραβάκι του Commonwealth Bank Cycle Classic και για το φόνο της Σάλι-Αν Χάκστεπ η οποία βρέθηκε πνιγμένη εκεί στις 7 Φεβρουαρίου του 1986. Σύμφωνα με τις φήμες, η Χακστεπ δολοφονήθηκε από τον γνωστό μαφιόζο της εποχής Νέντι Σμιθ ο οποίος, όμως, αθωώθηκε στη δίκη.

The Auckland Domain, Όκλαντ
Είναι το ανεπίσημο σπίτι για τις ερασιτεχνικές ομάδες κρίκετ της πόλης, μιας και το Auckland Domain, το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, έχει και το πιο μεγάλο γήπεδο κρίκετ της πόλης. Το πάρκο, που έχει φτιαχτεί γύρω από ένα ανενεργές ηφαίστειο, φημίζεται και για τους μεγάλους επίσημους κήπους του, τα μπρούτζινα αγάλματα και τα πραγματικά σπάνια φυτά που μεγαλώνουν στους Wintergardens του.

Bondi Beach, Σίδνεϋ
Mπορεί να μην είναι ακριβώς πάρκο, αλλά ποιος χρειάζεται θάμνους και δέντρα όταν βρίσκεται στην πιο γνωστή και πολυσύχναστη παραλία της Αυστραλίας; Άλλωστε οι ντόπιοι συμπεριφέρονται και θεωρούν το μέρος σαν ένα παραθαλάσσιο πάρκο. Μπορείτε να κάνετε σερφ, σκέιτ, να γυμναστείτε στο North Bondi Surf Club, να δροσιστείτε μ’ ένα παγωτό από τις υπαίθριες καντίνες ή φυσικά να κάνετε μια βουτιά στα δροσερά θαλασσινά νερά της ξακουστής ομώνυμης πισίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: