22 Δεκ 2011

Οι καλύτεροι προορισμοί - Α' Μέρος

Το National Geographic έβγαλε και φέτος την αναμενόμενη λίστα με τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς για τον καινούργιο χρόνο. Μέσα σ’ αυτούς περιλαμβάνεται και η Ελλάδα και μάλιστα όχι λόγω των πασίγνωστων νησιών της.

Koh Lipe, Ταϊλάνδη
Αποτελεί την εναλλακτική πρόταση στο εξαιρετικά πολυσύχναστο Koh Phi Phi (γνωστό το 2000 ως η τοποθεσία της ταινίας «Η Παραλία» - The Beach). Προσβάσιμο μονάχα με βάρκα, το Koh Lipe, που ανήκει στο Tarutao National Marine Park, εξελίχθηκε σε αγαπημένο προορισμό για λάτρεις της θάλασσας. Το γνωστότερο μέρος του νησιού είναι η παραλία Pattaya, η πιο τουριστικά αναπτυγμένη παραλία του νησιού. Αν θέλετε περισσότερη ησυχία πηγαίνετε προς την Sunrise Beach.

Ηφαίστεια Virunga
Η πράσινη, αλλά και η φλογερή καρδιά της Αφρικής. Πρόκειται για αλυσίδα 8 ηφαιστείων (τα πιο ενεργά του πλανήτη) που βρίσκονται στα σύνορα Κονγκό, Ρουάντα και Ουγκάντα. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν είναι πιο εμφανής η διπλή, δημιουργική και καταστροφική φύση των ηφαιστείων απ’ ότι εδώ με τα καταπράσινα δάση γεμάτα γορίλες, ελέφαντες και άλλα άγρια ζώα και δίπλα τους μεγάλα κομμάτια πυρακτωμένης ή στερεοποιημένης λάβας. Κάτι σαν τον παράδεισο και την κόλαση, όχι μόνο επί Γης, αλλά και δίπλα-δίπλα.

Βόρεια Κολομβία
Ένας ταξιδιωτικός προορισμός στο σταυροδρόμι της Καραϊβικής και της Νότιας Αμερικής που μοιάζει να αναγεννήθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι καταπράσινες βουνοκορφές της «χαμένης πόλης» και οι πανέμορφες παραλίες του Tayrona National Park είναι τα δύο σημαντικότερα μέρη της Β. Κολομβίας.

Sonoma, Καλιφόρνια
Πολλές φορές εξισώνεται με τη Napa Valley, όμως η Sonoma έχει πιο πολλά να προσφέρει εκτός από τους μεγάλους αμπελώνες της και τα γευστικά κρασιά της. Απομακρυνθείτε για λίγο από το κολονάτα ποτήρια και κάντε μία βόλτα με κανό στο Russian River, στο εθνικό πάρκο Armstrong Redwoods State Natural Reserve ανάμεσα σε δένδρα ηλικίας άνω των 1.400 χρονών, ή στα καταστήματα με αντίκες της Victorian row στο κέντρο της πόλης Petaluma. Τέλος, μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε την παραδοσιακή Gravenstein pie από το Mom’s Apple Pie, η γεύση της θεωρείται ότι χαρακτηρίζει την Sonoma όσο και ένα ποτήρι Russian River Valley Pinot Noir.

Ισλανδία
Ένας από τους πιο ανερχόμενους προορισμούς των τελευταίων ετών. Πεδιάδες καταπράσινες, γιγάντια φιόρδ, απότομοι γκρεμοί, παραλίες με μαύρη άμμο, εντυπωσιακοί καταρράκτες, κατάλευκοι παγετώνες και πρόσφατες εκρήξεις ηφαιστειακές μάς θυμίζουν ότι η Ισλανδία είναι μία χώρα που ακόμη δεν έχει πλήρως σχηματιστεί και η τοπογραφία της αλλάζει διαρκώς. Εκτός από τις άπειρες τοποθεσίες που είναι ιδανικές για εξερεύνηση, η Ισλανδία διαθέτει και μια από τις πιο ζωντανές νυκτερινές ζωές του πλανήτη.

Muskoka, Οντάριο
Μόλις δύο ώρες με το αυτοκίνητο από το Τορόντο βρίσκεται ο ορισμός της λέξης ερημιά. Τα 6.500 τετ. χλμ. της περιοχής περιλαμβάνουν 14.000 χλμ. ακτογραμμής, 17 ιστορικά χωριά και πόλεις και αμέτρητους καταρράκτες και λιμνούλες. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει εκεί χωρίς ποτέ να χρειαστεί να προγραμματίσει το παραμικρό. Απολαύστε barbeque με φίλους, χαζέψτε τα αστέρια στον νυχτερινό ουρανό, παίξτε επιτραπέζια υπό τον ήχο της βροχής ή απλά περπατήστε ξυπόλητοι επάνω στο γρασίδι και τα πεσμένα φύλλα.

Ομάν
Ενώ οι γειτονικές, πλούσιες σε πετρέλαιο, χώρες της Αραβικής Χερσονήσου χτίζουν ουρανοξύστες και συνεδριακά κέντρα, το Ομάν χτίζει λυρική σκηνή και φυτεύει κήπους ανάμεσα στα λευκά πέτρινα κτίρια της πρωτεύουσάς του Μουσκάτ. Οφείλει τη σημερινή του μορφή στο σουλτάνο Qaboos που ανέλαβε την εξουσία της χώρας το 1970. Μέσα σε λίγα χρόνια, το Ομάν απέκτησε σχολεία, νοσοκομεία κι αύξησε του συνολικό μήκος των ασφαλτοστρωμένων δρόμων από 10 χλμ. σε 6.000 χλμ. Με ελικοδρόμια σε πολλά ξενοδοχεία και με μεγάλα σκάφη αγκυροβολημένα στις ακτές του, μπορεί να ξεχάσει κανείς ότι κοιτάει την Αραβική θάλασσα και όχι τη Μεσόγειο.

Istria, Κροατία
Μοιάζει με την Τοσκάνη, αλλά με ρίζες Αψβούργων. Οι λόφοι της Istria, που είναι στη βορειότερη χερσόνησο της χώρας, είναι γνωστοί για τις τρούφες, το λευκό Malvazija κρασί, το ελαιόλαδο και τους ερειπωμένους πύργους τους, ενώ το σημαντικό μέρος της περιοχής είναι η ρομαντική πόλη του Rovinj, πρώην ναυτική βενετσιάνικη αποικία. Οι φίλοι του ποδηλάτου λατρεύουν το μέρος λόγω των γραφικών χωματόδρομων με συνολικό μήκος πάνω από 3.000 χλμ.

Δρέσδη
Από το 1700 η Δρέσδη γνωρίζει μεγάλη άνθηση χάρη στους βασιλιάδες της Σαξονίας που με τον πλούτο τους τη μετέτρεψαν στη «Φλωρεντία του Έλβα». Το 1945, ωστόσο, οι συμμαχικές δυνάμεις με αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς κατέστρεψαν το κέντρο της πόλης. Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα η πόλη αρχίζει και πάλι να αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς της Γερμανίας. Το βασικότερο αξιοθέατό της είναι η Frauenkirche («Εκκλησία της Κυρίας μας»), ένα μπαρόκ αριστούργημα σχεδιασμένο από τον George Bähr που ανακατασκευάστηκε πλήρως το 2005. Η Δρέσδη φιλοξενεί επίσης και μεγάλη ποικιλία αξιόλογων μουσείων και γκαλερί (από το Albertinum και την Old Masters Picture Gallery μέχρι το German Hygiene Museum).

Ελλάδα
Επηρεασμένο από τον διάσημο φιλέλληνα Πάτρικ Λι Φέρμορ, το National Geographic εκθειάζει τη χώρα μας εστιάζοντας μάλιστα στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι στα νησιά. Ο Φέρμορ, που εδώ και πολλά χρόνια κατοικούσε στην Ελλάδα, θεωρούσε ότι για να εκτιμήσει κανείς την χώρα πρέπει να στερηθεί της γρήγορης και εύκολης ικανοποίησης των παραθαλάσσιων θέρετρων. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια της ζωής του διέμενε στην Καρδαμύλη που, απ’ ότι πίστευε, ήταν «όσο πρέπει απρόσιτη για να μη κινδυνέψει ποτέ σοβαρά από τον τουρισμό». Όπως λέει και το National Geographic «ευτυχώς είχε δίκιο». «Ενώ ορισμένα νησιά έχουν στιγματιστεί από άναρχη ανάπτυξη», συνεχίζει το National Geographic, «και καθώς η χώρα παλεύει με τη χειρότερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, η ελληνική ενδοχώρα διατηρεί ανόθευτη γοητεία της. Αναζητώντας μανιτάρια στην Ήπειρο, κάνοντας bird spotting ροζ πελεκάνων στη λίμνη Πρέσπα, ακούγοντας αιθέριες ψαλμωδίες στα μοναστήρια των Μετεώρων – υπάρχουν ακόμα περιοχές στην Ελλάδα, όπου ο χρόνος σταμάτησε. Πρέπει απλά να ξέρετε πού να κοιτάξετε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: