19 Δεκ 2011

Τα πιο άγνωστα αξιοθέατα του κόσμου

Όλοι γνωρίζουμε την Πομπηία, τον Πύργο της Πίζα ή το Μάτσου Πίτσου. Στη σκιά τους όμως, υπάρχουν τοποθεσίες και μνημεία που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους διάσημους γείτονες τους, εκτός από τη διασημότητά τους.

Το Οχυρό του Agra, στη σκιά του Ταζ Μαχάλ
Οι επιβλητικοί τοίχοι του Οχυρού του Agra, φτιαγμένοι από κόκκινούς αμμόλιθους, πλαισιώνουν μία ολόκληρη πολιτεία που έχει τα πάντα, από τζαμί μέχρι εντυπωσιακά παλάτια. Αν και είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του 16ου αιώνα, τη δόξα του κατασκευαστή του αυτοκράτορα Άκμπαρ, την έκλεψε έναν αιώνα αργότερα ο εγγονός του, αυτοκράτορας Σαχ Γιαχάν, όταν αποφάσισε να χτίσει ένα μαυσωλείο για τη νεκρή γυναίκα του στην ίδια περιοχή. Το όνομα αυτού του μαυσωλείου είναι φυσικά Ταζ Μαχάλ.

Το Herculaneum, στη σκιά της Πομπηίας
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χρόνος πάγωσε για την Πομπηία όταν εξερράγη ο Βεζούβιος το 79 μ. Χ., μετατρέποντας την στη διασημότερη πόλη-φάντασμα του κόσμου. Αυτό που οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε είναι ότι 15 μόνο λεπτά με το τρένο από την Πομπηία, βρίσκεται και μια άλλη πόλη που έπεσε θύμα του Βεζούβιου, ονόματι Herculaneum. Όπως και η Πομπηία, έτσι και η Herculaneum βρίσκεται στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μία επίσκεψη στη Herculaneum όμως, κατά πολλούς υπερέχει με αυτή της Πομπηίας, αφού τα ερείπια της είναι ψηλότερα (μέχρι και πενταόροφα), καλοδιατηρημένα, αφήστε που δεν θα συναντήσετε την πολυκοσμία και το συνωστισμό της Πομπηίας. Βέβαια το κλασσικό μουσικό ντοκιμαντέρ ονομάζεται «Pink Floyd Live at Pompeii» και όχι «Live at Herculaneum».

Ο Καθεδρικός Ναός της Πίζας, στη σκιά του Πύργου της Πίζας
Ο Πύργος της Πίζας είναι ίσως η πιο διάσημη αποτυχία όλων των εποχών για δύο λόγους: πρώτον, διότι ως γνωστό σιγά-σιγά καταρρέει, δεύτερον, διότι δεν έπρεπε ποτέ να πάρει τη δόξα από τον Καθεδρικό Ναό της Πίζας. Για την ακρίβεια ο Πύργος προοριζόταν να φιλοξενήσει το καμπαναριό του Καθεδρικού Ναού (Duomo di Pisa) και τίποτα περισσότερο. Μετά όμως το ανεπανόρθωτο κατασκευαστικό λάθος, το Duomo di Pisa (ένας πραγματικά υπέροχος ναός μεγάλου αρχιτεκτονικού και αισθητικού ενδιαφέροντος) θα βρίσκεται για πάντα στη στραβή σκιά του Πύργου. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Το Φρούριο των Shobak και Karak, στη σκιά της Πέτρας στην Ιορδανία
Το δέος που προκαλεί στους επισκέπτες η όψη της πύλης της Πέτρας είναι κάτι που δύσκολα περιγράφεται. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που δύο από τα σπουδαιότερα οχυρά σταυροφόρων, το φρούριο των Shobak και Karak, έχουν καταδικαστεί για πάντα στην αφάνεια μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται πολύ κοντά στη πόλη της Πέτρας. Τα ερείπια των κάστρων του 13ου αιώνα δεσπόζουν επιβλητικά επάνω στο λόφο σαν τα απόλυτα παραδείγματα της αρχιτεκτονικής και των στρατιωτικών παραδόσεων εκείνης της εποχής.

Το Winay Wayna, στη σκιά του Μάτσου Πίτσου
Το Μάτσου Πίτσου βρίσκεται σε κάθε αφίσα, καρτ ποστάλ και ταξιδιωτικό οδηγό του Περού. Δικαίως, αφού είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες τοποθεσίες του πλανήτη και αστείρευτη πηγή λαογραφικών ανακαλύψεων. Πέραν αυτού του εθνικού θησαυρού όμως, επάνω στο γνωστό σε όλους τους trekkers μονοπάτι των Ίνκας (Inca Trail) υπάρχει μία σειρά από εξίσου ενδιαφέροντα αλλά λιγότερο τουριστικά μέρη με σπουδαιότερο το Winay Wayna. Μπορεί να μην είναι τόσο διάσημο όσο το Μάτσου Πίτσου, αλλά προσφέρει πολλά πράγματα να δεις, όπως τα καλοδιατηρημένα σπίτια και την υπέροχη θέα στον ποταμό Urubamba. Και έχει και πολύ όμορφο όνομα: Winay Wayna σημαίνει «αιώνια νιότη».

Το υδραγωγείο της Καισάρειας, στη σκιά της Καισάρειας
Η Καισαρεία ήταν μια αρχαία Ρωμαϊκή πόλη στο σημερινό Ισραήλ και πλέον τα ερείπια της αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο. Από το βυζαντινό δρόμο και το ρωμαϊκό θέατρο, μέχρι το φρούριο των σταυροφόρων, οι επισκέπτες έχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να δουν. Ένα από τα βασικότερα όμως, το υπέροχα διατηρημένο υδραγωγείο της πόλης, μοιάζει για κάποιον περίεργο λόγο να τους διαφεύγει. Η πόλη ποτέ δεν είχε τρεχούμενο νερό, έτσι όταν ο πληθυσμός της ανέβηκε υπερβολικά ο βασιλιάς Ηρώδης διέταξε την κατασκευή του πρώτου υδραγωγείου της Καισαρείας. Για την εποχή του το όλο εγχείρημα ήταν θεαματικό και ακόμα και στις μέρες μας το υδραγωγείο παραμένει ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα που λίγοι επιλέγουν να θαυμάσουν από κοντά και ας βρίσκεται μόλις 10 χλμ. μακριά από τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο.

Η Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia, στη σκιά της Sagrada Familia
Μπορεί η Sagrada Familia να είναι ίσως το γνωστότερο έργο του Άντονι Γκαουντί, μπορεί να προσελκύει ένα τεράστιο αριθμό επισκεπτών, μπορεί να είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα και ένα πραγματικό έργο τέχνης, όμως σίγουρα δεν είναι ο καθεδρικός ναός της Βαρκελώνης. Ο πραγματικός καθεδρικός ναός της πόλης, εκεί δηλαδή που έχει το θρόνο του ο αρχιεπίσκοπος της Βαρκελώνης, ονομάζεται Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia. Πρόκειται για έναν άκρως εντυπωσιακό ναό σε γοτθικό ρυθμό που ξεκίνησε να χτίζεται το 1298 και ολοκληρώθηκε το 1890. Αν και η απόστασή της από τη Sagrada Familia είναι λιγότερο από 5 χλμ., οι δύο ναοί απέχουν έτη φωτός από πλευράς δημοτικότητας.

Το Crypte Archeologique, στη σκιά της Παναγίας των Παρισίων
Την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το Παρίσι ήταν γνωστό ως Λουτέτια. Απομεινάρια της Γάλλο-Ρωμαϊκής Λουτέτιας μπορεί να βρει κανείς στο Crypte Archeologique. Ανάμεσα τους ερείπια τειχών, δρόμων και το σύστημα θέρμανσης της πόλης που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια του 2ου και τον 1ου αιώνα π. Χ. Το Crypte Archeologique είναι το πλέον κατάλληλο μέρος για όσους θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία του Παρισιού. Ο αριθμός επισκεπτών του παραμένει χαμηλός όμως, αφού υποσκιάζεται από την Παναγία των Παρισίων. Και όταν λέμε υποσκιάζεται το εννοούμε κυριολεκτικά, αφού το Crypte Archeologique βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον επιβλητικό ναό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: