10 Ιαν 2012

Οι καλύτερες φωτογραφίες από το διάστημα (2011)

Κρόνος
Μια σύθετη εικόνα που συγκέντρωσε η NASA και δείχνει την ουρά μιας τεράστιας καταιγίδας στο βόρειο ημισφαίριο του Κρόνου. Τα δακτυλίδια του πλανήτη αποδίδονται σαν μια λεπτή μπλε γραμμή. Οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν για να σχηματίσουν αυτή την σύνθεση πάρθηκαν με την ευρυγώνια κάμερα του διαστημοπολοίου Cassini χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό φασματικών φίλτρων που είναι ευαίσθητα στα μήκη κύματος που είναι κοντά στο υπέρυθρο φως, Κυκλοφόρησε στις 12 Ιανουαρίου 2011.

Ερμής
Μια εικόνα που πάρθηκε από το μη επανδρωμένο εξερευνητικό δορυφόρο της NASA τον MESSENGER (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging), που δείχνει τις βόρειες πεδιάδες του πλανήτη. Κυκλοφόρησε στις 16 Ιουνίου 2011.

Το διαστημόπλοιο Discovery
Το Discovery όπως φαίνεται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, φωτογραφήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2011, στη διάρκεια της 39ης και τελευταίας του πτήσης, καθώς ετοιμάζεται να προσδεθεί.

Δραστηριότητα εκτός διαστημοπλοίου
Ο Αμερικανός αστροναύτης Andrew Feustel αιωρείται στο πορτάκι του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στη διάρκεια μιας επιχείρησης κατασκευής και συντήρησης, στις 22 Μαΐου 2011.

Γη
Φωτογραφία παρμένη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δείχνει τα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν στις 21 Αυγούστου 2011. Επειδή τα σύνορα είναι φωταγωγημένα για λόγους ασφαλείας, στη φωτογραφία φαίνονται σαν μια πριονωτή πορτοκαλί γραμμή.

Άρης
Σε μια φωτογραφία που πήρε ο Mars Reconnaissance Orbiter και κυκλοφόρησε στις 4 Αυγούστου 2011, οι επιστήμονες διέκριναν σημάδια ροής νερού στην επιφάνεια του Άρη. Τα σκούρα σημάδια on the slope, λέγεται ότι είναι από μερικά πόδια μέχρι πέντε γιάρδες πλάτους, και μπορεί να είναι απομεινάρια νερού που έλειωσε.

Νερό πάνω στη Γη
Μια φωτογραφία που πάρθηκε από τον Paulo Nespoli δείχνει τα ελικοειδή μονοπάτια των νερών γύρω από τη λίμνη Powell, στην Utah.

Η Γη από ψηλά
Μια ακόμα φωτογραφία του Nespoli που δείχνει ένα δέλτα του ποταμού Μισσισιππή.

Ρομποτικός βραχίονας σε δράση
Ως μέρος του διαστημικού περίπατου διάρκειας 6,5 ωρών, ο αστροναύτης Ron Garan καβαλάει στο ρομποτικό βραχίονα στη διάρκεια μιας επιχείρησης μεταφοράς μιας χαλασμένης αντλίας του θαλαμίσκου στην προεξοχή του διαστημοπλοίου Atlantis.

Πίσω στη Γη
Το διαστημόπλοιο Soyuz TMA-20 προσγειώνεται στο Καζακστάν, στις 24 Μαΐου 2011, με τρεις αστροναύτες από τον Διεθή Διαστημικό Σταθμό.

Ο θαλαμίσκος
Ρωσικό προσωπικό υποστήριξης βοηθούν τα μέλη του πληρώματος να βγουν από τον θαλαμίσκο του Soyuz TMA-02M που προσγειώθηκε στο μακρυνό Καζακστάν, στις 22 Νοεμβρίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: